Welke watebehandeling voor mijn zwembad ?

Een grote keuze

Een filterinstallatie is meestal in staat om 80% van het oppervlaktevuil te verwijderen. Desondanks zal een waterbehandeling noodzakelijk zijn om schadelijke en ongezonde onzuiverheden weg te nemen.

Inderdaad, zwembadwater moet enerzijds ontsmet worden (verwijderen van kiemen, algen tegen te houden en fotosynthese te verhinderen) en anderzijds ontsmettend werken (om externe vervuiling te vernietigen en besmetting tussen badgasten te verhinderen).

Er bestaan verschillende producten voor de waterbehandeling : chloor , broom, actieve zuurstof , ultraviolet, zoutelectrolyse en nog veel meer…Automatische of manuele toepassing.

Elk product speelt zijn eigen rol (ontsmettend, neutraliserend….) en enkele zullen op hun eentje niet voldoen. Chemische ontsmetters breken bacteries en micro-organismen af. Andere behandelingen zullen deze ontbinden.

De eerste factor is de PH (zuurtegraad van het water). Deze meet zich op een schaal van 1 tot 14 (van zuur tot basic). De regel is eenvoudig, hij moet ongeveer rond 7 zitten (neutraal). Geen enkel product zal werken als deze factor niet geregeld is. Eens gemeten, kan men bijsturen met PH+ of PH-.

Hierbij enkele factoren die u zullen helpen bij de juiste keuze :

 

1. Chloor

Chloor bestaat onder verschillende vormen (pastilles, vloeibaar, korrels …), zowel ontsmettend als neutraliserend. Het is de meeste bekende en bewezen methode, wordt ook in openbare zwembaden gebruikt. Eenvoudig in gebruik en redelijk goedkoop. Nadelen bij verkeerde dosering is de onaangename geur en mogelijks een destabilisering van de PH.

Het product « Chloor-choc » wordt af en toe gebruikt om troebel water terug helder te maken en eventuele algen te doen verdwijnen. Opgelet bij gebruik.

 

2. Broom

Broom, beschikbaar in pastilles of tabletten, heeft dezelfde kenmerken als chloor maar verspreidt geen onaangename geur. Het lost zich traag op en de dosering moet preciezer. Het is duurder dan chloor en wordt vooral toegepast op jacuzzi’s.

 

3. Actieve zuurstof

Vloeibaar of in korrels, actieve zuurstof is vooral efficiënt tegen algen. Net zoals broom is actieve zuurstof zeer reactief. Deze behandeling vergt enorm veel aandacht en is zeer gevoelig bij temperatuursverschillen en UV blootstelling. Zeker niet aan te raden voor zwembaden in tweede verblijven. Zijn behandeling is niet helemaal ontsmettend. Zeer gevoelig voor PH waarden en UV.

 

5. Ultraviolet

Door een lamp aan de filterinstallatie worden algen, bacteriën en microben door UV stralen vernietigd. Deze niet-chemische toepassing is duur, de lampen moeten om de 8.000 uren vernieuwd worden. Wordt zelden toegepast bij privé gebruikers.

 

6. Zoutelectrolyse

Deze automatische waterbehandeling transformeert zout in chloor. Na chloor de meest toegepaste behandeling. Het volstaat om zout in het bad te gieten, het toestel doet de rest. De behandeling irriteert niet en is vrij goedkoop in gebruik (buiten de aankoopprijs van het toestel). Iets gevoeliger bij PH schommelingen maar een regulator kan dat probleem verhelpen.

 

7. Ionisator koper / zilver

Grootmoeders recept (bleekwater en kopersulfaat) wat een evolutie kende maar zeer zelden toegepast wordt. Het chloorgebruik kan beperkt worden maar de installatiekost is hoog. Het is heel moeilijk om de juiste dosering van ionen van koper en zilver te vinden. Opgelet voor de huid ! De PH moet regelmatig gecontroleerd worden. De aankoop van en regulator is sterk aanbevolen.